Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen door vrouwen: 

Ik heb helemaal geen zin (meer) in seks. Waar kan dat aan liggen?

Zin in seks komt niet vanzelf. Er is een trigger nodig om opwinding en verlangen te ervaren. Waar dit in het begin van een relatie ‘vanzelf’ lijkt te gaan, is na verloop van tijd vaak meer nodig om opwinding en verlangen te ervaren. Soms is eerst opwinding nodig om vervolgens zin te krijgen in seks. Zoals u misschien ook pas geniet van het sporten, als u er een tijdje mee bezig bent. Als seksuele situaties belonend zijn, bijvoorbeeld omdat het lekker voelt, ontspanning geeft en intimiteit met zich meebrengt, is dat een prikkel om een volgende keer initiatief te nemen of in te gaan op initiatief van uw partner.

Als u onvoldoende ‘beloning’ ontvangt, is de kans groot dat u minder verlangt naar seks. Bijvoorbeeld als seks teveel gericht is op gemeenschap en de rest van het lichaam  te weinig of niet op een prettige manier gestimuleerd worden. Of omdat u afgeleid raakt door allerlei belemmerende- of oordelende gedachten. Of omdat u onzeker bent over uw lichaam, omdat uw partner een seksuele stoornis heeft of omdat u en uw partner relatieproblemen hebben of verschillende verlangens hebben en hier geen uitweg in vinden.

Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals ziekte, vermoeidheid, pijn, depressie of het gebruiken van medicatie die het seksuele verlangen kunnen onderdrukken, zoals antidepressiva, antipsychotica of de anticonceptiepil.

Hoe komt het dat ik niet voldoende vochtig word?

Het ervaren van opwinding is een samenspel van lichamelijke sensaties (vochtige vagina, sneller ademen, transpireren, blozen) en mentale sensaties (opwindende gedachten, fantasie en positieve herinneringen aan een prettige seksuele ervaring).

Negatieve gedachten, bijvoorbeeld over een vervelende seksuele ervaring of een negatief lichaamsbeeld kunnen opwinding remmen waardoor u niet voldoende vochtig wordt of na verloop van tijd droog wordt. Niet-adequate stimulans, afgeleid worden, spanning, stress of een sombere stemming kunnen ook zorgen voor het wegblijven van opwinding.

Lichamelijke oorzaken, zoals vaginale atrofie na de overgang, diabetes of een vaginale schimmelinfectie  kunnen zorgen voor vaginale droogheid. Soms kan een glijmiddel helpen. Maar bij onvoldoende opwinding is een glijmiddel meestal niet voldoende omdat ook de bekkenbodemspieren onwillekeurig aanspannen wat tot pijn bij het vrijen kan leiden.

Wat zou de oorzaak van pijn bij het vrijen kunnen zijn?

Vrijen zonder voldoende opwinding kan leiden tot pijnklachten. Er kan een negatieve spiraal ontstaan van het anticiperen op de pijn, verlies van opwinding en uw bekkenbodemspieren (onbewust) teveel aanspannen. Als uw bekkenbodemspieren teveel aangespannen zijn, kunt u ook andere klachten ervaren, zoals ongewild urineverlies, vaak moeten plassen, diarree, obstipatie, prikkelbare darmen, lage rugpijn en pijn bij het vrijen. Er kunnen ook andere lichamelijke oorzaken een rol spelen. Indien u zich daarover zorgen maakt, kunt u dit bespreken met een huisarts of gynaecoloog.

Wat is vaginisme?

Vaginisme houdt in dat, ondanks een nadrukkelijke wens, penetratie niet mogelijk is. De bekkenbodemspieren zijn dusdanig aangespannen dat de ingang van de vagina aangespannen is waardoor penetratie met penis en vaak ook het inbrengen van een tampon of vinger, niet mogelijk is. Door (vaak jarenlang) onbewust aanspannen van de bekkenbodemspieren zijn deze spieren te gespannen en is het moeilijk om controle uit te oefenen op  het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Dit in samenspel met het anticiperen op de angst voor pijn en een vicieuze cirkel omdat eerdere pogingen pijnlijk waren en/of helemaal niet lukte maakt het een moeilijk te doorbreken probleem.

Een seksuologisch hulpverlener kan samen met u (en uw partner) bespreken wat de wens van de hulpverlening is; een bevredigende intieme relatie hebben waarin gemeenschap geen rol speelt of het mogelijk maken van gemeenschap. Een seksuologisch hulpverlener kan u door middel van gesprekken en oefeningen helpen. Ook kan de samenwerking met een bekkenfysiotherapeut gezocht worden.

Veel gestelde vragen door mannen:

Wat zou de oorzaak van mijn erectieprobleem kunnen zijn?

Erectieproblemen kunnen voortkomen uit lichamelijke en/of mentale problemen, zoals o.a. diabetes, hart- en vaatziekten, stress, (faal-) angst of depressiviteit. Deze klachten en de medicatie die ervoor gebruikt worden kunnen uw erectie beïnvloeden. Ook een operatie in het bekkengebied, zoals een prostaatoperatie kan tot erectieproblemen leiden.

Erectieproblemen kunnen ook voorkomen als u erg gefocust bent op het willen bevredigen van uw partner. Juist deze gedachten over prestatie en falen kunnen het erectieprobleem verergeren. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan als juist door deze focus meer aandacht uitgaat naar uw erectie (-probleem) in plaats van de opwinding ontspanning en plezier. Sommige mannen vinden het moeilijk hun aandacht te verdelen over hun partner én hun eigen opwinding en de lichamelijke en mentale sensaties die daarbij gepaard gaan.

Ook binnen de relatie kunnen factoren meespelen met erectiestoornissen, zoals als u en uw partner verschillende dingen willen, moeite hebben met tijd en aandacht plannen, communiceren, enzovoorts. Ook als uw partner ook een seksuele stoornis ondervindt, zoals pijn bij het vrijen of geen zin in vrijen kan dit invloed hebben op uw erectie.

Vaak speelt een combinatie van deze factoren een rol bij het ontstaan en in stand blijven van uw erectieprobleem. 

Wat is er te doen aan een erectieprobleem?

De keuze voor een behandeling is erg afhankelijk van de oorzaak van een erectieprobleem. U kunt met uw partner vrijen zonder gemeenschap te hebben. Door af te spreken dat er geen gemeenschap mag plaatsvinden, haalt u de druk van presteren eraf.  Zo kunt u intiem zijn en elkaar op een andere wijze ontdekken.

Een seksuologisch hulpverlener kan met u in gesprek gaan over relationele problemen en/of de gedachten en vooronderstellingen die u een gevoel van druk en falen geven.

Ook kan een seksuologisch hulpverlener u oefeningen adviseren waarmee u (individueel of met uw partner) uw aandacht traint waardoor u meer focus kunt leggen op de positieve, opwindende prikkels. U kunt ook op zoek gaan naar erotische prikkels of extra stimulans. Daarbij kunt u denken aan boeken/tijdschriften, films of een vibrator.

Wat doen erectiepillen?

Erectiepillen kunnen in sommige situaties een bijdrage leveren bij erectieproblemen. Erectiepillen zorgen er niet voor dat er een erectie ontstaat, maar zorgt voor een betere doorbloeding en spierontspanning zodat een erectie stijver wordt/blijft. Er is dus opwinding nodig om optimaal effect van een erectiepil te hebben. Als erectiepillen geen invloed hebben, omdat uw vaatstelsel en/of zenuwstelsel te erg beschadigd zijn, kunt u in overleg met uw huisarts of uroloog andere mogelijkheden bespreken.

Ik kom te snel klaar. Wat kan ik daar aan doen?

Een eerste en belangrijke vraag is; wat is te snel? De media en porno wekken de indruk dat mannen het vrijen met hun partner gemakkelijk lang volhouden zonder klaar te komen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde tijd tussen penetratie en orgasme zo’n vijf minuten is. Misschien is die tijd niet zo belangrijk, maar wilt u pas klaarkomen nadat uw partner een orgasme heeft beleefd?

Een seksuologisch hulpverlener kan met u de oorzaak en het in stand houden van uw probleem bespreken. Een vroegtijdige zaadlozing kan gepaard gaan met erectiestoornissen of seksuele stoornissen bij uw partner. Een seksuologisch hulpverlener kan u adviezen en oefeningen meegeven die gebaseerd zijn op het terugkrijgen of behouden van de intimiteit in de relatie, het vergroten van uw zelfvertrouwen en uw vermogen om uw aandacht te focussen op de seksuele sensaties en meer controle te ervaren.